Img383377140

不知不覺陳百強已經離開我們22年,很多人可能今天會懷念他的一生懷念他的歌等等。

但今天炯叔叔想講一下陳百強比較少人談論的一面,就是,陳百強當年其實真是一代潮人icon。

什麼叫潮人icon,就是他的fashion sense永遠ahead of time。舉幾個例:

1)髮型

响80年代中嘅時候,幾乎所有o靚仔D髮型唔係”Matchy Cut”, 就係玉置皓二的「一pat頭髮搭過來留個陰」(中坑們大家回味一下)

ap_20070123102421451 1100641F464BE0F5B2AA7C0167FED6009BFE1E-25BE-A4C2-E86B-870A4E4CF8F4

0520562T5K 5472865743_0a7482b23d_b

呢兩種髮型就好似而家嘅手機一樣,唔係iPhone就係Samsung。但係估唔到當年嘅陳百強居然人做我唔做殺出新血路,响1984年推出唱片《百強84》時整個Spike up頭。That was really jaw-dropping! 今日你睇返轉頭可能覺得你個髮型冇乜野,但係你都要明白當時除咗監躉冇乜人剪到頭髮咁短嘅。但陳百強呢個Spike up頭又真係好型喎,結果開始帶動潮流!

3dff05d5df0f9bcc9b47dacfeab0d020

2)Workout

當年除咗呢個Spike up頭以外,陳百強又做咗另外一件帶領潮流嘅事,就係健身。

不不不,都話唔好用而家嘅眼光睇返以前咯!以前邊有通街都係Gyms,通街都係乜乜Fitness物物Fitness架。更重要嘅係以前80年代嘅男仔係興瘦嘅(嗰啲玉樹臨風型呢,諗起都想嘔),同埋以前啲女仔好怕D肌肉發達嘅男仔,所以當時係冇人去健身嘅(除咗古惑仔同孟浪 哈哈哈)。但如果炯叔叔冇記錯的話,當年除咗陳百強走去健身之後,莫少聰同許冠傑先後都走去玩健身。

cp359

3)兩件恤衫一齊着

陳百強1985年推出嘅大碟《深愛着你》唱片封套,佢就將兩件恤衫一齊着,當年嘅炯叔叔睇到之後覺得型到爆,之後我就開始着兩件恤衫通街行啦。哈哈哈哈

chenbq_shaizhn_a

4)粉紅色+黑白

80年代初期仲係一個白馬王子嘅年代,白恤衫西褲係你會經常見到嘅。但陳百強響1980年就開始穿上紫色同粉紅色,簡直令當時嘅o靚仔(o靚妹)眼前一亮!

除咗着好多唔同顏色上身外,陳百強響當年係少有嘅Artist夠膽用黑白相做封面嘅,仲要係拍到好型好靚,記憶中《突破精選》應該係第一張帶領潮流嘅黑白封面!

200707091649012719611224979437091l_p0038449396

5)假音

陳百強可以話係當年第一個偶像派唱假音,《漣漪》就係第一隻歌,炯叔叔記得當年讀緊Form 2,可以成日不斷重複重複重複咁聽《漣漪》(記得以前我哋聽黑膠,係要回針嘅,你話幾煩呢)

所以,話陳百強係當年的潮人icon佢真係當之無愧!
永遠懷念陳百強。

Like_Us_Facebook

Other Links

你的言詞,姿態神情,從未和我分離

中西對照陳百強

周末任你點 –《脈搏奔流》

喜歡妳。喜歡你

SALUTE – 張國榮

周末任你點 –《京華春夢》

周末任你點 –《秋桜》

周末任你點 –《手掌上的電話號碼》

周末任你點 –《細水長流》

周末任你點 –《夏日傾情》