阿靚姐icon

阿靚姐:老姑婆OL,有大智無大志,興趣濫無樣精,不求有功但求無過,以五尺差寸半身形矯健於職場,活著就是精彩

 

晚上收到由生命熱線的朋友傳來的以下短訊….

昨日有關少女不幸墜樓身亡嘅新聞,過程被攝錄並透過社交媒體廣泛流傳。呼籲大家立即停止share片段,同埋勸身邊嘅朋友唔好做。特別係情緒受困擾或有自殺傾向嘅青少年, 睇到相關新聞會有較大機會去模仿,增加自殺風險。而死者家屬如果再次接觸相關資資訊,會令佢地不斷重覆經歷創傷, 延長哀傷同創傷嘅歷程。

盼大家藉此反思,當身邊人情緒受困或有自殺念頭,可主動關心並認真對待,如果唔識處理請即搵專業人事幫手。

生命熱線24小時預防自殺熱線 Tel: 23820000

「釋心同行–自殺者親友支援計劃」,電話:23822737,了解更多www.facebook.com/spshongkong

 

各位親愛的網友們,請把這個訊息share出去,謝謝!

 

Screen Shot 2013-09-30 at 1.31.04 PM

Other Links

世界變得很美

令人感動的”Would you give your jacket to Johannes?”

馬航讓我反省了

我一見你就笑

她喜歡笑